DVD1 1 T. 35 min. IMDB 7.6
Tilladt Fra 15 År
Road to Guantanamo, The
Revolution Studios (2006)
I samling
#841

Min Vurdering:
8

Set Den!:
Ja
Drama
England  /  Engelsk

Riz Ahmed Shafiq
Farhad Harun Ruhel
Waqar Siddiqui Monir
Afran Usman Asif Iqbal
Shahid Iqbal Zahid
Sher Khan Sher Khan
Jason Salkey Military Interrogator Sheberghan
Jacob Gaffney Kandahar Interregator #1
Mark Holden Kandahar Interrogator #2
Duane Henry Guard #1

Instruktør Michael Winterbottom; Mat Whitecross
Producer Andrew Eaton; Melissa Parmenter

September 2001. Da 19-årige Asif fra den lille by Tipton i England skal giftes i Pakistan, rejser vennerne Ruhel, Shafiq og Monir med ham for at være med til brylluppet. Under deres ophold i Pakistan, som drengene betragter som en ferie, de daser på stranden og går i byen, får de mulighed for at tage til Afghanistan og gøre et stykke velgørenhedsarbejde gennem den lokale moské. De fire eventyrlystne drenge slår til, og dagen efter er de på vej mod Afghanistan med den arrangerede bustur. Efter en lang og møjsommelig rejse ankommer de sent om aftenen til Kandahar, netop som de amerikanske bomber begynder at falde i det fjerne. Turen fortsætter dagen efter mod hovedstaden Kabul, men problemerne fortsætter, for Asif er blevet meget syg på turen, og de har svært ved at kommunikere og gøre sig forståelige. Urdu er kun deres tredje sprog, og de taler slet ikke Pashtu eller Dari.
Da bomberne bliver ved med at falde i bjergene, bliver drengene bange og vil gerne tilbage til Pakistan. Sammen med en gruppe andre hyrer de en minibus til at køre dem tilbage til grænsen. Men bussen kører i stedet nordpå, og de havner i byen Konduz, talebanernes sidste fæstning, som er omgivet af Nordalliancen, der kæmper mod talebanerne. Her bliver de taget til fange af Nordalliancen og spærret inde i nogle metalcontainere sammen med hundredevis af andre. Flere bliver kvalt eller skudt, men de overlever ved at drikke kondensvandet i containeren – en blanding af vand og blod. Drengene bliver skilt fra hinanden. Monir forsvinder helt, og man har aldrig hørt fra ham siden. Efter 10 dage i det forfærdeligt kummerlige Sherberghan fængsel ankommer Røde Kors, som giver besked til den britiske ambassade i Karachi. Men mareridtet er langt fra overstået, og de amerikanske styrker tager drengene med til Kandahar flyvebase, hvor de bliver tilbageholdt, udspurgt og gennemtæsket.
Den 13. januar 2002 bliver Asif og Shafiq fløjet til Guantanamo Bay på Cuba, hvor de bliver varetægtsfængslet i de åbne bure i Camp X-Ray og siden Camp Delta. En måned senere kommer Ruhel også til Guantanamo, og i løbet af den tid, de er indespærret, bliver de alle tre afhørt af amerikanerne og af MI5 (den britiske efterretningstjeneste). De bliver tortureret hundredevis af gange og anklaget for et utal af forbrydelser. I maj 2003 finder man en videooptagelse af et stormøde, hvor Osama Bin Laden og Mohammed Atta – lederne bag terrorhandlingen 11. september – har deltaget, og hvor FBI påstår at kunne se alle tre drenge. MI5 kan imidlertid afvise denne anklage, da det viser sig, at Shafiq havde fast arbejde i en elektronikbutik i England på det givne tidspunkt, og at Asif og Ruhel var prøveløsladt i Tipton for nogle småforbrydelser.
Endelig, den 5. marts 2004, efter 2 år i Guantanamo fængslet, bliver Shafiq, Asif og Ruhel fløjet hjem til England og forhørt af anti-terrorist afdelingen på Paddington Green Station. Dagen efter bliver de løsladt uden tiltale.

Detaljer: Tekniske
Region Regionsfri
Skærmforhold 1.85:1 (16:9) Widescreen
Undertekster Dansk
Lydspor Dolby Digital Stereo
Antal Lag Single Side, Single lag
Antal DVD'er 1
Detaljer: Personlige
AnskaffelsesDato 31-10-2006
Bruger visning 1 Voksen
Boks 1
Links IMDB