DVD 1 T. 50 min. IMDB
Tilladt Fra 15 År
Frighteners,The
Universal Studios (1996)
I samling
#108

Min Vurdering:
8

Set Den!:
Ja
Komedie, Fantasy, Gyser, Thriller
New Zealand  /  Engelsk

Michael J. Fox Frank Bannister
Trini Alvarado Dr. Lucy Lynskey
Peter Dobson Ray Lynskey
John Astin The Judge
Jeffrey Combs Milton Dammers
Dee Wallace-Stone Patricia Ann Bradley
Jake Busey Johnny Charles Bartlett
Chi McBride Cyrus
Jim Fyfe Stuart, Bannister's Ghostly Assistant
Troy Evans Sheriff Walt Perry

Instruktør Peter Jackson
Producer Peter Jackson; Jamie Selkirk
Forfatter Fran Walsh; Peter Jackson

Var der et liv for Peter Jackson før det hele gik i ring?
Svaret er ja, og et godt et endda. Ser man et kort øjeblik bort fra den humoristiske "Bad Taste". LSD Muppet Show filmen : "Meet the Feebles" og den ultra blodige "Brain Dead" aka. "Dead Alive". Så har Jackson faktisk tre film på samvittigheden som uden problemer kan måle sig med hans berømmet trilogi om ringen. Tre meget forskellige og personlige film. Den dybt rørende og drømmende "Heavenly Creatures " fra 94'. Verdens bedste "dokumenter" film "Forgotten Silver" fra 95' og endelig "The Frighteners" fra 96.

"The Frighteners" er en mesterlig gyserkomedie med en super veloplagt Michael J Fox i hans (forløblig?) sidste filmroller. Fox spiller den lokale Ghostbuster, hvis liv har været sat på standby siden kæresten omkom i en tragisk bilulykke. Frank Bannister (Fox) har en evne til at se de døde, og har derfor "naturligt" nok slået sig sammen med et par lokale spøgelser, som så velvilligt haunter de lokale for så, at blive fordreven af Bannister (mod et klækkeligt beløb selvfølgelig). Men pludselig ændres spillereglerne sig, og døden banker for alvor på i det lille lokal samfund. Folk rammes pludselig et mystisk lysende nummer i panden (som kun Bannister kan se), for så kort tid efter, at få besøg af manden med leen, bogstaveligt talt. Bannister står snart i problemer til halsen, da hans kredit i byen er i bund, og bliver via sin temmelig bizar opførelse nu og da, sammenkoblet med dødsfaldene af byens Ekstra Blad. Det vise sig, at dødfaldene har en direkte forbindelse til Bannisters kærestes død, men hvilken?

Jackson triumferer med et åbenlys talent for at formidle en vel kompeneret historie, der det ene øjeblik er hylende morsomt, for det næste, at være yderst spooky. Pacingen er et stilstudie og klipning og ikke mindst timing, gør filmen til en total oplevelse af de helt sjældne i denne ellers ofte kliche ramte genre.

Filmet er gjort mulig og sparket i gang af Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump), og Jackson har filmet hele herligheden på hjemmebane i New Zealand. Primært for at holde budgetet på et minimum. The Frigheners er pumpet med protein fede special effects, originale vinkelskud og svimmelende kamerature, som sætter en tyk streg under Jacksons position som en ypperlig billedemagier.

Modsat hans tidligere image og film, er The Frigheners helt ublodig, og har langt mere karakter af Ghostbusters på syre, med en åbenbart uudtømmelige idé rigdom, og hvor det ene bizare påfund afløser det andet, frem for endnu en indvoldsfilm med klippekort til den lokale blodbank.

Persongalleriet er et kapitel for sig selv. Ubeskrivelig er Jeffrey Combs som total psykotisk G-man, med åbenlyse dybe psykologiske problemer med det modsatte køn. Plus R. Lee Ermey som Sgt. Hiles, opsynsmand på den lokale kirkegård, som levere et fornøjeligt ironisk gensyn med den højtråbende sergent fra "Full Metal Jacket". en anden genre kendis og veteran John Astin, spiller et wild west spøgelse med rygende seksløbere, og ikke mindst kontante kødlig lyster for mumier. Jake Busey levere sin bedste præstation som byens konkurrence mindet seriemorder, så man nemt tilgiver ham Starship Troopers. Jackson viser endnu engang sit åbenlys talent for eminent castning og lige så store evner ud i personinstruktion som hans berømte visuelle øje.

Detaljer: Tekniske
Serie
Region Regionsfri
UdgivelsesDato 2005
Skærmforhold 2.35:1 (16:9) Widescreen
Undertekster Dansk
Lydspor Dolby Digital 5.1
Antal Lag Single Side, Single lag
Antal DVD'er 1
Detaljer: Personlige
AnskaffelsesDato 25-07-2005
Bruger visning 1 Voksen
Boks 1
Links IMDB