DVD 2 T. 33 min. IMDB
Tilladt Fra 15 År
Apocalypse Now - Dommedag Nu
Zoetrope Studios (1979)
I samling
#16

Min Vurdering:
8

Set Den!:
Ja
Aktionfilm, Eventyr, Drama, Krigsfilm
USA  /  Engelsk

Marlon Brando Colonel Walter E. Kurtz
Martin Sheen Captain Benjamin L. Willard
Robert Duvall Lieutenant Colonel Bill Kilgore
Frederic Forrest Jay 'Chef' Hicks
Sam Bottoms Lance B. Johnson
Albert Hall Chief Phillips
Laurence Fishburne Tyrone 'Clean' Miller (as Larry Fishburne)
Dennis Hopper Photojournalist
Harrison Ford Colonel Lucas
G.D. Spradlin General Corman

Instruktør Francis Ford Coppola
Producer Kim Aubry; Francis Ford Coppola
Forfatter Joseph Conrad; John Milius

I Vietnamkrigens sidste år er de amerikanske styrkers moral tæt på total kollaps. Mens befolkningen hjemme i Staterne fyldes med historier om ’drengenes’ heroiske indsats, er soldaterne i fronten (fra menig til officer) gennemsyret af rædsel, sygdom og narkomisbrug.

Den unge US ARMY efterretningskaptajn, Benjamin L. Willard (MARTIN SHEEN), bliver, stiv af syre, kaldt til briefing i hovedkvarteret hos oberst G. Lucas (HARRISON FORD). Her får han ordre til at sejle ned ad floden og dybt ind i hjertet af Cambodias jungle for, med allerhøjeste prioritet, at eliminere den amerikanske oberst Walter E. Kurtz (MARLON BRANDO). Kurtz er deserteret fra den amerikanske hær og har med sit massive, karismatiske, buddhalignende korpus, gjort sig til hersker over en mindre gruppe af sine mænd og en indfødt stamme i et feudalt mareridt, hvor grænseløs terror hører til dagens orden.

Willards rejse ind i mørket begynder ombord på en patruljebåd, hvis besætning er et mikrokosmos af den amerikanske hær; Den afroamerikanske kaptajn, Chief (ALBERT HALL), en tidligere taxichauffør, som forsøger at holde sit skib oven vande og sit skæve mandskab på ret kurs. Chef (FREDERIC FORREST), en gourmet kok fra New Orleans, som meldte sig til flåden, fordi han troede, at maden der var bedre end i hæren. Clean (LAURENCE FISHBURNE) en sort teenager fra Bronx, og endelig Lance (SAM BOTTOMS) – en Californisk surfer, som krigen har drevet ud af kurs.

Ved flodens delta støder de en tidlig morgen på den vanvittige kavaleri-oberst, Kilgore (ROBERT DUVALL), der ynder at angribe fjenden med sine altudslettende Huey helikoptere til tonerne af Wagners ’Valkyrie Ridt’. Han er bidt af et gal surferhaj, og holder øvrigt meget af lugten af napalm om morgenen – lugten af sejr. Kilgore holder faktisk så meget af surfing, at han under angrebet – og uden hensyntagen til granater og antallet af kugler i luften - beordrer sine surfere ud i brændingen… Man skal ikke lade gode bølger gå til spilde!

Båden kæmper sig langsomt dybere ind i junglen og ud af de spøgelsesagtige tåger dukker pludselig en mindre hær af franskmænd op. Det viser sig at være en plantageejer og hans familie, der stædigt nægter at forlade området, da plantagen har været i familiens eje i generationer. Som en rejse tilbage til fortiden bydes mandskabet til middag, og for nogle få timer synes krigen og al dens elendighed langt væk…

Efterhånden som båden nærmer sig sit bestemmelsessted, oplever Willard med stigende frustration, krigens absurde væsen udspille sig live og i farver, og til sidst når Willard endelig sit mål. Nu står han over for de mørkeste skygger af det menneskelige væsen, personificeret i én majestætisk – men rablede vanvittig – skikkelse: Kurtz.

Detaljer: Tekniske
Serie
Region Region 2
UdgivelsesDato 2005
Skærmforhold 2.20:1 (16:9) Widescreen
Undertekster Dansk
Lydspor Dolby Digital 5.1
Antal Lag Single Side, Dobbelt Lag
Antal DVD'er 1
Detaljer: Personlige
AnskaffelsesDato 05-08-2005
Bruger visning 1 Voksen
Boks 1
Links IMDB

Notater
Francis Ford Coppola har gen-redigeret sin banebrydende krigsfilm Dommedag Nu og planlægger at fremvise den på dette års festival i Cannes. Filmen skulle nu være længere, bedre og mere grusom end nogensinde.

Coppola har indkorporeret 49 minutters ekstra originaloptagelser i den kendte version – og filmen er nu hele tre timer og sytten minutter lang. Ifølge Coppola selv er Dommedag Nu blevet "a more disturbing, sometimes funnier and more romantic film, whose historical perspective has become more forceful."

Dommedag Nu er inspireret af Joseph Conrads Heart of Darkness og har Martin Sheen i hovedrollen som specialagent på mission i den cambodianske jungle, hvor han skal slå en deserteret officer ihjel. Officeren spilles mesterligt af Marlon Brando.

Coppola har klippet filmen om i samråd med Walter Murch, som i sin tid fik en Oscar for Best Sound på netop den film. kameramand Vittorio Storaro, som også vandt en Oscar for sin indsats på Dommedag Nu havde et øje på printningen af den nye udgave.