DVD 2 T. 11 min. IMDB
Tilladt Fra 15 År
Brazil
Universal Studios (1985)
I samling
#35

Min Vurdering:
8

Set Den!:
Ja
Komedie, Fantasy, Sci-Fi
England  /  Engelsk

Jonathan Pryce Sam Lowry
Robert De Niro Archibald 'Harry' Tuttle
Katherine Helmond Mrs. Ida Lowry
Ian Holm Mr. M. Kurtzmann
Bob Hoskins Spoor
Michael Palin Jack Lint
Ian Richardson Mr. Warrenn
Peter Vaughan Mr. Helpmann
Kim Greist Jill Layton
Jim Broadbent Dr. Jaffe

Instruktør Terry Gilliam
Producer Arnon Milchan
Forfatter Terry Gilliam; Tom Stoppard

Brazil foregår i et grimt super-bureaukratisk univers. Mange anmeldere har fejlagtigt skrevet at Brazil udspiller sig i fremtiden, men det er en misforståelse - pointen er netop, at der både er tale om fortid, nutid og fremtid, når man skal spejle den virkelige verden i Brazil. Eller som filmen selv overbevisende tydeliggør det i åbningen: "8:49 p.m. Somewhere in the 20th century".
Sam Lowry arbejder som en papirsnusser for "The Ministry of Information", og han er begravet, ligesom alle andre i dette uhyggelige samfund, i bureaukratiets evige arbejde med formler, regler og love. Men modsat de fleste andre mennesker har Sam fundet ud af, hvordan man undslipper den triste hverdag. Man skal bare drømme sig bort, så det gør han. I en fantastisk fantasiverden, hvor han selv optræder som den vingeklædte helt med det store dømmende sværd (måske en reference til Gabriel), møder han sin drømmekvinde, som han flere gange må befri fra ondskaben selv. Ondskaben, som er et symbol for hverdagens kedelige system, bliver dog en svære og svære modstander at kæmpe imod, og drømmekvinde syntes at blive mere og mere utilgængelig. Men en dag sker det, at Sam ser kvinden i virkeligheden, og en jagt på at vinde hendes hjerte sætter nu ind. En jagt som udmunder i at Sam mister grebet om samfundets forpligtelser og får "The Ministry of Justice" på nakken.

Detaljer: Tekniske
Serie
Region Regionsfri
UdgivelsesDato 2005
Skærmforhold 1.85:1 (16:9) Widescreen
Undertekster Dansk
Lydspor Dolby Digital Stereo
Antal Lag Single Side, Dobbelt Lag
Antal DVD'er 1
Detaljer: Personlige
AnskaffelsesDato 16-11-2005
Bruger visning 1 Voksen
Boks 1
Links IMDB

Notater
Verdens bedste film?
Jeg kan ligeså godt starte med at indrømme det - efter min mening, er Brazil det ypperligste filmkunsten nogensinde har leveret, eller sagt på en anden måde: Dette er verdens bedste film!

Brazil foregår i et grimt super-bureaukratisk univers. Mange anmeldere har fejlagtigt skrevet at Brazil udspiller sig i fremtiden, men det er en misforståelse - pointen er netop, at der både er tale om fortid, nutid og fremtid, når man skal spejle den virkelige verden i Brazil. Eller som filmen selv overbevisende tydeliggør det i åbningen: "8:49 p.m. Somewhere in the 20th century".

Handlingen skal ikke røbes her, men historien er meget mere forviklet og kludret - på den gode måde - end det måske lyder til, og Brazil er en af de film, der skal ses mere end én gang, for at man har forstået det hele, og den skal ses rigtig mange gange for at man har fået det fulde udbytte. Hver en replik er så gennemtænkt, at man tit for lyst til lige at sætte filmen på pause, for at danne sig et fuldendt indtryk af hvad der lige blev sagt. Hver eneste scene er fyldt med så meget visuelt info, at man kan gå hen og bliver helt svimmel, hvis man forsøger at fordøje det hele på en gang.
Det er ikke en film, som vil falde i alles smag, men det har nok heller aldrig været Terry Gilliam's vision med nogen af hans film. Men hvis du kan lide at tænde lygten og sætte skub i de små grå, er det en prøvelse du skylder dig selv. Det er måske den mest budskabsfulde historie, der nogensinde er fortalt - og det bringer os tilbage til, hvorfor det er vigtigt at forstå, at filmen ikke kun forestiller fremtiden. Gilliam vil sige noget om, hvordan vores verden har set ud de sidste 100 år, hvordan den ser ud i dag, og hvordan den kommer til at se ud, hvis vi ikke snart finder på noget bedre end at lade al magten tilfalde et bureaukratisk system... men er der nogen anden løsning? Se filmen og tænk over slutningen, Gilliam siger selv at det er en happy ending, og det er det vel også, men den tydeliggør bare, at menneskeligheden kører mod en dystopisk slutning.

Brazil var nær ved selv at drukne i bureaukrati, da den var færdig. Universal som ejede filmen, ønskede ikke at sende den ud i den udgave, som Gilliam afleverede, og det blev til et mange måneder langt tovtrækkeri mellem studieledelsen og instruktøren, før filmen endelig blev sendt ud i biograferne. Men det er en anden historie, som er næsten lige så spændende som filmen selv, og hvis du ønsker at høre mere om den, skulle du tage at kigge lidt nærmere på Criterion's eksklusive 3-disc udgivelse, som indeholder et hav af ekstramateriale, der uddyber den barske fortælling om, hvordan Brazil nær aldrig var blevet set af et almindeligt publikum.

Som følge af al balladen findes filmen i dag i intet mindre end fire forskellige versioner. Der er tale om "The Final Cut" og "Love Conquers All" versionen, som begge findes i Criterion Collection udgivelsen. De to udgaver repræsenterer de to yderpunkter af filmen - den korteste udgave på 94 minutter, som studiet klippede sammen, da de ikke var så glade for Gilliam's 142 minutter lange version - den længste udgave af filmen.
Derudover findes filmen i en amerikansk biografudgave på 136 minutter (ikke tilgængelig på DVD), som var et kompromis mellem Universal og Gilliam. Til sidst findes den europæiske biografversion (OMSIDER udgivet på DVD), der ligesom "The Final Cut" kører 142 minutter (på NTSC/region 1 - 136 minutter på PAL/region 2). Forskellen på den europæiske version og "The Final Cut" består i to små klip, som er blevet ændret en lille smule på - ikke noget af betydning, blot en afspejling af Terry Gilliam's perfektionisme.