DVD 3 T. 14 min. IMDB
Tilladt Fra 11 År
Titanic
Paramount Pictures (1997)
Ikke i samling
#306

Min Vurdering:
8

Set Den!:
Ja
Aktionfilm, Drama, Romantik
USA  /  Engelsk

Leonardo DiCaprio Jack Dawson
Kate Winslet Rose DeWitt Bukater
Billy Zane Caledon 'Cal' Hockley
Kathy Bates Molly Brown
Frances Fisher Ruth DeWitt Bukater
Gloria Stuart Rose Dawson Calvert
Bill Paxton Brock Lovett
Bernard Hill Captain Edward J. Smith
David Warner Spicer Lovejoy
Victor Garber Thomas Andrews

Instruktør James Cameron
Producer James Cameron; Jon Landau
Forfatter James Cameron

Leonardo DiCaprio og Oscar-nominerede Kate Winslet funkler som Jack og Rose, de unge elskende, hvis sociale status holder dem adskilt - men som alligevel finder hinanden om bord på R.M.S. Titanic, skibet som ikke kan synke. Men da luksusskibet kolliderer med et isbjerg i Nordatlanten, bliver den lidenskabelige kærlighedshistorie til en dramatisk kamp for at overleve!

Detaljer: Tekniske
Serie
Region Regionsfri
UdgivelsesDato 2005
Skærmforhold 2.35:1 (16:9) Widescreen
Undertekster Dansk
Lydspor Dolby Digital 5.1
Dolby Digital Surround
Antal Lag Single Side, Single lag
Antal DVD'er 1
Detaljer: Personlige
AnskaffelsesDato 29-11-2005
Bruger visning 1 Voksen
Boks 1
Links IMDB

Notater
Det hører med til almen dannelse at kende til R.M.S. -Titanic og dens tragiske historie. Den var da den blev bygget, den hidtil største og mest luksuriøse passagerdamper nogensinde - sit rederi White Star Lines stolthed. Den blev kaldt "drømmeskibet". Men allerede, på dens jomfrurejse fra Europa til USA indtraf tragedien: Titanic sejlede mod et isbjerg og gik til bunds i Nordatlanten iskolde vand klokken halv tre om natten, den 14. april 1912. med 2.223 mennesker om bord, hvoraf over 1.500 omkom. Siden har Titanic skæbne rodfæstet sig som det voldsomste skibsforlis i verdens historie.


Og naturligvis er dens skæbne blevet, endevendt og de overlevendes vidneudsagn efterforsket og genfortalt utallige gange ligesiden - og flere gange på film. Nu har en af vores tids Mesterinstruktører James Cameron - med titler som Terminator, Aliens, Dybet og livsfarlig løgn bag sig - kastet sig over historien, og alene hans navn er garanti for. at her kommer den hidtil størst anlagte og mest gribende spillefilm om de timer der gik forud for det tragiske forlis. og om nogle af de mange skæbner som blev ofre for det.

Cameron beretning begynder, vore dage ved vraget af selve Titanic på dets evige hvilested på bunden af Nordatlanten. 4 000 maler uld., havets overflade, En ambitiøs Luke Brock Loven (Bill Paxton) er med hypermoderne udstyr på jagt efter skatte i vraget. I et bjærget pengeskab finder han en intakt kultegning at en smuk, ung kvinde. Den blive' vist på CNN, og en åndsfrisk 101 -årig gammel dame (Gloria Staurt ser den og kontaktet ekspeditionen: Hun er den unge pige på tegningen Hun indvilliger i at lad. sig "glo til ekspeditions skibet, og her vælder minderne frem - og gennem hendes beretning føres vi 85 år tilbage i tiden, til det flydende, strålende palads, som gør klar til lette anker fra Southampton og drage ud på sin jomfrurejse med kurs mod New York. Og blandt de mange passagerer fokusere vi ind på to unge mennesker hvis Skæbner snart vil krydses , en forelskelse på tvære at alle sociale skel, og hvis liv snart vil forandres tor stedse.

Rose DeWitt Bukater (Kate Winslett er en 17 år gammel overklasse-amerikaner, der er ved at kvæles i det forgyldte bur, som fremtiden stiller i udsigt for hende. Da hun render på en fin fugl blandt 3. klasse-passagererne ved navn Jack Dawson Leonardo DiCaprio bjergtages hun. Han åbner hendes øjne for den Store Og forunderlige verden udenfor, og snart deres forbudte, men ubrydelige kærlighed til hinanden en realitet. Intet på jord kan komme imellem dem - selv ikke noget så fuldstændig utænkeligt, som at Titanic skulle kunne synke.

Undervejs stiles der også skarpt på andre skæbner i det flydende mikrokosmos: Cal Hockley, spillet af Billy Zane, arving til en kæmpeformue og Roses forlovede, og Ruth DeWitt Bukater Roses socialt ambitiøse mor, spillet af Frances Fisher Oscar-Vinder Kathy Bates har milen som den Farverige 'udsinkable" Molly Brown. Andre historisk autentiske skikkelser er kaptajn E.J. Smith (Bernard Hill, White Star Lines administrerende direktør, J. Endda lsmay (Jonathan Hyde og Titanics chilfkonstruktor og arkitekt, Thomas Andrews (Victor Garber Og blandt passagererne finder vi desuden Jacks bedste ven, en italiensk emigrant ved navn Fabrizio de Rossi (Danny Nucci) og Spicer Lovejoy (Dæld Warner), Cal Hockleys skrupuløst loyale tjener

Når vi i filmen ser vraget af Titanic så er det den ægte vare. For James Cameron var det en uomgængelig forudsætning for hele projektets realisering. Han hyrede det russiske ekspeditions skib Keldysh fordi det havde to ud af de fem bemandede mini-ubåde i verden (Mir 1 og Mir 2), som er i stand til at gå ned i de fornødne 4 000 meters dybde.

Da folkene bag IMAX-filmen Titanica filmede vraget l 1992, skete det inde fra ubåden gennem dens ni tommer tykke ruder Intet kamera ville kunne modstå d. [av. temperatur rer og de mange atmosfærens tryk udenfor Den begrænsning var Cameron opsat på at overvinde. Løsningen var at konstruere et ekstra hus af titanium ti 35 mm-kamera mad tilhørende lys sætning, opsat på en platform som gjorde det muligt at fjernstyre det ind og ud af vraget. Og eftersom det kun kunne rumme 12 minutters film otte hver enkelt neddykning nøje planlægges på forhånd. Til det formål byggede man en model af vraget.

Disse undervandsoptagelser var udgangspunktet for filmen - og baggrunden for den aldrende Roses erindringer tilbage til 1912. Nu kom turen 1,1 salve ,Kimet oven vande. Til det formål byggede man det hidtil største vandtanksfilmstudie, ed Rosanto-stranden i staten Baja Cafifomia i Mexico. Dets ydre vandtank rummede 65 mio. liter vand, de, ind. dummede 19 mio. liter og dertil kom en næsten 3.000 m stor lydscene samt tre mindre scener Nu kunne man gå i gang med at rekonstruere selve Titanic såvel indefra som udefra - en af de mest Krævende opgaver nogensinde i filmhistorien. Produktion designer Peter Lamont arbejdede ud fra de originale konstruktionstegninger og fandt frem til de originale materialer og farver i de Luksuriøse interiører Titanic var 264 meter lang og vejede tæt på 60.000 Ions, og de dekorationer, der blev bygget til filmen. var kun omkring 10% mindre. Man føler virkelig, at man er med om bord.

Den største udfordring lå - naturligvis - i skildringen af selve forliset. For at filme skibet i hele dets majestætiske pragt anskaffede man verdens største kamerakran som kunne gå op 1 24 meters højde, og desuden byggede man et kameratårn der var næsten 60 meter højt. Ved kollisionen med isbjerget fik Titanic en Læk i siden, og det indfossende vand tyngede efterhånden hele forstavnen så meget ned, at skibet til slut knækkede midt over og mens den forreste del røg til bunds. faldt agterstavnen el kan Øjeblik da plads på vandspejlet. hvorefter den rejste sig i en vinkel på 90' og straks efter gik direkte ned. Hele dette forled er imponerende og storslået rekonstrueret i filmen. Og efterspillet - de mange hundrede passagerer, der driver rundt i deres redningsveste, døde af kulde, er billeder, der for stedse ætser sig fast på ens hornhinde.

Konstant under filmens tilblivelse lå det James Cameron på sinde, at hele denne teknisk krævende side af film processen på intet tidspunkt måtte overskygge historiens kerne menneskene om bord og frem for alt den gribende skildring af den forbudte kærlighed mellem Rose og Jack. Rollebesætningen ar uhyre vigtig, og Cameron valgte to at de hotteste unge, nye stjerner til rollerne

En alder af 23 er Leonardo DiCabrio allerede nu en af sin generations mest alsidige talenter, Og tidligere på året slog han afgørende igennem -ikke mindst i alle pigehjerter - , Bos Luhrmanns Romeo og Juliet Vejen til denne rolle gik via bl.a. Lasse Hallstroms Hva' så. Gilbert Grape ? (93), Scott Kalvens Slottets of New York (94), Sam Raimis De hurtige og de Døde 111) og Jerry Zaks' Marvins Room (96). Hans kommende film er Woody Allens næste opus samt en ny udgave af Manden med jernmasken, hvor had spiller over for så Stærke kræfter som jeromy Irons, John Malkovich og Gérard Depardieu.

Kate Winslett gjorde sig første gang bomærket internationalt i Peter Jackson New Zealandske Engel min engel (94) efterfulgt af milen som Marianne i Ang. Lees Fornuft og Følelse (95), Sue Bridehead i Michael Winterbottoms Jude (96) og Ophelia i Kenneth Branaghs Hamlet (97)